Najkrajšia jazva

Som mama  a som fyzioterapeut. Tak prečo o tom nenapísať krátky blog.

sekcia jazva

 

 

 

 

 

Pred necelými dvoma mesiacmi sa mi narodila krásna dcérka. Keď bola v mojom brušku nevedela som sa dočkať nášho veľkého dňa, kedy sa spolu stretneme v náručí.  Prišiel deň „D“ a kvôli neočakávano očakávanej situácii pôrod skončil cisárskym rezom. Operácia prebehla na výbornú, zažila som krásny moment vo chvíli, keď som uvidela a započula malinkú. Ešte teraz mám zimomriavky. Na druhý deň, som zažila zvláštnu situáciu. Keďže som fyzioterapeut, myslela som si, že z tej postele vstanem ukážkovo. Opak bol pravdou. Maminky, ktoré to zažili, vedia o čom píšem. Na tú vetu, od inej pani fyzioterapeutky nikdy nezabudnem.    „ Tak mamička a postavíme sa“ Tak som vstávala asi 20 minút. Všetko ma bolelo a brušné svaly ako keby ani neexistovali. Postupne však ďalší a ďalší pohyb bol už lepší a ja som mohla byť s mojou dcérkou. Zvládli sme to a na bolesť som už dávno zabudla. Ostala mi v podbrušku už len spomienka v podobe jazvy. Stihla sa už za ten čas pekne zahojiť. Na pohmat okolo jazvy som cítila tvrdé okolie a keď niekedy zapršalo, tak sa miernou bolesťou jazva ozvala. Tak som si skúsila pomôcť. Ešte v nemocnici som sa snažila fascie v okolí jazvy uvoľňovať cielenou dýchacou gymnastikou. Pomalý nádych a výdych do bruška.  Po vybratí stehov a úplnom zahojení, som si jazvu uvoľňovala jemnými mäkkými technikami a vyskúšala som si na jazvu nalepiť kinesiotejp, keďže v mojej praxi tejpujem jazvy dosť často. Aplikáciou kinesiotejpu na jazvu som dosiahla aktiváciu lokálneho kapilárneho prekrvenia, aktiváciu kožného lymfatického systému a odvedenie lymfy do funkčného lymfatického spádu. V skratke… po rôznych procesoch dochádza tak k modulácii hojenia, lokálnej regenerácii jazvy a dosiahne sa aj analgetický účinok. Kinesiotejp na jazvu sa preto považuje za šetrný a efektívny liečebný postup vhodný pri terapii jazvy. Po pár dňoch som kinesiotape odlepila, jemne premasírovala a natrela oranžovým olejčekom na jazvy z jednej reklamy. O dva dni, som si kinesiotejp nalepila znovu. Moja jazva je na pohmat mäkšia a mám pocit , že sa už pri zmene počasia neozýva. Moju jazvu ešte stále vidieť, esteticky sa nezmenila, ale je to pre mňa krásna jazva, pretože mám na ňu tú najkrajšiu spomienku. Ale z fyzioterapeutického hľadiska je moja jazva funkčná.

jazvaa

Milé maminky, som rada, že ste môj prvý blog dočítali do konca a možno som Vám ukázala možnosť ako si pomôcť. Určite si však nepomáhajte samé a poraďte sa najskôr s fyzioterapeutom, alebo iným odborníkom, ktorý tejto problematike rozumie. Určite Vám správne poradia a kinesiotejp nalepia.

 

 



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

40 577 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás