Muži vs. Ženy aneb „Majú muži a ženy cvičiť odlišne?“

Muži vs. ženy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozdiely v živote ženy a muža boli dlhé tisícky rokov priepastné. Zatiaľ čo ženy ostávali pri ohni a klábosili o tom, akú hnusnú kožušinu si tá neandrtálka z vedľajšej jaskyne zase dala na seba, muži behali v zasneženej pláni dúfajúc, že prinesú naspäť minimálne polovičku mamuta, nech je doma aspoň chvíľu kľud. Role ženy i muža sa však od tejto doby veľmi zmenili, a v dnešnej dobe sa stále viac hovorí o (podľa mňa plne spravodlivej) rovnoprávnosti žien a mužov. No napriek tomu, stále existujú veľké rozdiely v tom, ako v posilke cvičia ženy a ako muži. Ba dokonca niektoré sú rozdelené na „mužskú a ženskú zónu.“ Poďme sa dozvedieť, či oprávnene.
Poprvé. Kebyže som žena a vidím v posilke ženskú časť plnú ružových ľahkých činiek, reálne by som naštvala a odišla ladným krokom preč. Žena akože nemá právo cvičiť s činkami ťažšími ako 5 kg? Má byť odkázaná na žinienku a 3 kilový medicinbal? Really?
Podruhé. Nato, aby sme pochopili rozdiely v ženskom a mužskom tréningu, musíme najskôr vysvetliť, aké fyziologické rozdiely panujú medzi mužmi a ženami. Ženy majú celkovo menej svalovej hmoty ako muži, viacej tuku a určite aj menej testosterónu. Napriek tomu, štúdie zistili, že rozdiely v budovaní svalov sú minimálne. Existujú taktiež rozdiely v distribúcii svalov a tuku (ženy majú logicky viac tuku v oblasti bokov). Ženy dokážu podľa rôznych štúdií rýchlejšie zregenerovať, ukázali väčšiu svalovú vytrvalosť ( majú o niečo viac pomalých svalových vláken) a taktiež menšie hodnoty svalovej únavy po tréningu. Ako však tieto fakty ovplyvnia rozdiely v mužskom a ženskom tréningu? Paradoxne, minimálne.
Všetko totižto záleží od cieľa, ktorý si daný jedinec určil. Na ženské telo sa nevzťahujú iné fyzikálne zákony. Pokiaľ sa chce žena zbaviť tuku a vybudovať pevné svaly, tak jej tréning nebude odlišný od chlapa s rovnakým cieľom. Zahoďme už konečne názor, že žena má dvíhať ľahké činky najlepšie 100krát, lebo proste preto. Nonsense.
Čerešničkou na torte je delenie cvikov na „ženské“ a „mužské“. Ó môj bože. Chlap akože nepotrebuje mať solídne silný zadok a pevný pás? Len preto, že sa na širokú hruď lepšie vybavuje rande? Och, nebuď ten pózer, ktorý cvičí biceps 3x týždenne, no smeje sa chalanovi, ktorý práve docvičil klasický glute bridge. Každý sval je dôležitý a chápem, že muži chcú mať určite viac širšie ramená ako ženy, no žena s odstávajúcimi lopatkami a slabým chrbtom vyzerá rovnako smiešne ako chlap s tenkými a slabými nohami.
Pokiaľ chce mať žena pekný a silný zadok, tak ho s tými 5 kilovými pierkami určite nezískaš. Lepšia cesta bude zrejme ťažký drep alebo hip-trusty. Pokiaľ chceš naozaj postavu, o ktorej snívaš, nestrácaj čas v „ženskej zóne“. Vystúp do zóny spoločnej, pretože len tam nájdeš to, čo hľadáš!

Autor: Ján Pisarčík

https://www.instagram.com/physio_honestly/

 

 

 



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

41 011 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás