Prečo cvičiť nohy, a aké benefity tréning nôh prináša?

Prečo cvičiť nohy

„Prečo cvičiť nohy? Veď mi ich v cabriu aj tak nie je vidno“ – Pisarčík 2014
Áno aj touto etapou života som si prešiel. A musím povedať, že sa za ňu hanbím ešte viac, ako za tú časť, v ktorej som bol fanúšikom Britney Spears. No verím, že som si touto fázou neprešiel sám, pretože dodnes vidím ľudí, ktorí sa drepom a mŕtvemu ťahu vyhýbajú na kilometre. Rozoberať prečo je asi zbytočné, pretože dôvodov (výhovoriek) prečo necvičiť nohy, sa nájde naozaj nespočet. Od klasického „Dievčatám sa páčia len diskopartie (prsia a ruky).“ až po „Z drepov ma bolia kolená.“. Dnes si skúsime stručne rozobrať rôzne pohľady na vec, prečo by si nohy nemal ignorovať.

Fyzio pohľad: Dlhodobé ignorovanie takmer polovice tela pri cvičení a následné preťažovanie polovice druhej, spôsobí skôr alebo neskôr problém. Napríklad bolesti v bedernej časti chrbta veľmi často súvisia s nesprávnymi pohybovými stereotypmi a oslabenými svalmi v oblasti dolných končatín. Navyše, už si niekoho videl aby cvičil poctivo iba pravú stranu tela? Nie? Tak neignoruj leg day!
Fyzio pohľad vol.2: Veľké množstvo akútnych zranení súvisí práve s málo trénovanými dolnými končatinami. Svaly sú oslabené, kĺbny rozsah zmenšený, a nestabilita napríklad v kolennom kĺbe, sú častým dôvodom zranení, či už pri vrcholovom a rekreačnom športe. Chceš si stále chodiť v 50siatke zahrať s kamošmi tenis? Ak áno, tak drepuj!
Tréner pohľad: Bude z teba lepší atlét. Budeš rýchlejší, efektívnejší, výkonnejší a silnejší. Všetko toto sú atribúty, ktoré ťa môžu vystreliť na vrchol rebríčka. Pevné, stabilné a silné dolné končatiny využiješ v každom športe, aj keď je tvojím plánom, byť profesionálnym hráčom šipiek. Plus tréningom nôh bude tvoja koordinácia oveľa lepšia, čo tvoj výkon taktiež posunie na novú úroveň.
Fitness pohľad: Pokiaľ si sa rozhodol žiť zdravý životný štýl, máš vymakanú stravu a trvalé bydlisko si si presunul na miestu posilovňu, no drepy a mŕtve ťahy nerobíš pretože nevyzerajú dobre na istagrame, tak tvoj „fitness“ nestojí za nič. To ako moc si fit, sa nemeria podľa počtu srdiečok pod fotkami. Pokiaľ chceš byť skutočným zástancom zdravého životného štýlu, tak nohy sú základ.

Science pohľad: Rôzne štúdie naznačujú, že tréning nôh môže zvýšiť produkciu rastového hormónu a testosterónu. Takže ťa teoreticky môže tréning nôh, posunúť k väčším svalovým prírastkom na hrudníku. A to sa počíta no nie? Plus čím viac svalov, tým viac kalórií môžeš počas dňa prijať. Win/Win right?

Bro science pohľad: Keď nebudeš cvičiť nohy budeš vyzerať jednoducho smiešne. Nie je nič horšie ako pohľad na chlapa s veľkými ramenami a tenkými nohami. A áno všimne si to aj tvoja frajerka.

Záver: Milé dievčatá. Pokiaľ sa teraz usmievate od ucha k uchu, pretože u vás sú predsa nohy základom vašeho tréningu, skúste si spomenúť kedy ste naposledy kvalitne odcvičili napríklad hrudník a ramená. Začnime prosím vnímať telo komplexne!

 

Autor: Ján Pisarčík

https://www.instagram.com/physio_honestly/



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

40 880 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás