Vypoť to!

Dnes je 10. Máj a leto sa neúprosne blíži. Väčšina ľudí sa teší, no Monika a jej kamarátka by sa najradšej zahrabali pod zem a vykukli von až pri prvých mínusových teplotách. Opäť raz nestihli schudnúť do leta, napriek tomu, že si to na nový rok napísali do denníčka ako predsavzatie hneď 3 krát. Potom čo zistili, že preklínanie genetiky a čisto kapustová diéta nie sú cesta, rozhodli sa pre prvý správny krok. Cvičiť. Majú vyhraté? Bohužiaľ, nie.

IMG_20180506_124835_412

 

 

 

 

Keďže mnoho žien toho o cvičení moc nevie, a hodiny so súkromným trénerom bývajú pomerne drahé, ako ideálne riešenie sa javia skupinové lekcie. A keďže ich existuje tona a všetky majú rôzne cool názvy, nie je vôbec ťažké si vybrať. Takáto skupinová lekcia pomerne často vyzerá nasledovne. Desiatka žien, cvičiacich v jednej miestnosti, spoločne vypotia počas cvičenia snáď všetku vodu v organizme, často bez očakávanej zmeny postavy. Prečo?

Čím viac som sa spotila, tým efektívnejšie cvičenie.

To, ako moc sa spotíš, je výsledkom mnohých faktorov, ako napríklad vlhkosti vzduchu, teploty miestnosti kde cvičíš, poprípade toho, ako veľmi vonku fúka vietor. Potenie je mechanizmus vďaka ktorému, sa tvoje telo ochladzuje, no veľa potu nerovná sa úbytok váhy. Pokiaľ sa pri cvičení ani troška nespotíš, zrejme nie je tvoj tréning ideálny a mala by si zvýšiť záťaž, no merať kvalitu cvičenia podľa množstva potu, je nonsens. Bohužiaľ presne takto to väčšinou funguje. Garantujem vám, že ženy si takmer vždy vyberú cvičenie, pri ktorom sa podľa ich slov „úplne zničia“. A naopak, akokoľvek mohla byť lekcia kvalitne vedená, no majú pocit, že ešte dokážu odísť po vlastných a tričko nežmýkajú z potu v šatni 5 minút, odchádzajú z cvičenia sklamané. Veď si predsa zaplatili, a chcú toho tuku „vypotiť“ čo najviac. Pokiaľ sa už úspešne vyhli hodine Zumby a skončili v posilňovni, ešte stále nemajú vyhraté. Činky obídu oblúkom a zamieria priamo na pás, veslo alebo bicykel, kde následne dlhé desiatky minút sa snažia vypotiť hamburger, ktorý mali v nedeľu na obed.

IMG_8361

 

 

 

 

Fyzioterapeut je tak chytený v nekonečnom kruhu kompromisov. Na jednej strane, pri cvičení s takouto klientkou, sa snaží sa zapájať do tréningu cviky napríklad na hlboký stabilizačný systém, na strane druhej, musí brať do úvahy, že pokiaľ klienta nebude mať pocit, že cvičenie ju dostatočne zaťažilo ( pre ňu to znamená litre potu), je pravdepodobné, že na ďalšie stretnutie už nepríde a radšej zavíta na skupinovku. Je skutočne ťažké niekedy vysvetliť, že kvalitný tréning musí byť správne navolený, a tréningový objem po ktorom človek 4 dni len ťahá nohy za sebou, nie je najideálnejší. Vysvetliť, že nemá zmysel urobiť ďalších 15 drepov, keď už pri siedmom nám odišla správna technika, aj keď by to nohy ešte zvládli. No netreba tento boj prirovnávať k boju s veternými mlynmi. Základom je správna komunikácia s klientom, rešpektovanie zdroja jeho motivácie a hlavne spolupráca. A v neposlednom rade veľká dávka empatie a trpezlivosti.

IMG_1574

 

 

 

 

Takže pokiaľ je skutočne tvojím cieľom pekná ženská postava, hodinami na páse ju nezískaš. Každý kvalitný fyzioterapeut a tréner vie, že základom sú pevné, silné, „funkčné“ svaly, pracujúce v správnych pohybových stereotypoch. A tie behom na páse, skutočne nevybuduješ. No pokiaľ nie je tvojím primárnym cieľom pekná postava, ale čas strávený s kamarátkami, a „zničenie“ sa cvičením, pri ktorom ti vypne hlava a nemusíš myslieť na stresy z práce a domácnosti, tak potom nemáš čo meniť. Len prosím nenadávaj za 3 mesiace, pokiaľ tvoja postava nebude vyzerať tak, ako si si ju predstavovala.

Autor: Ján Pisarčík

https://www.instagram.com/physio_honestly/

 

 



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

40 892 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás