Kúzla neexistujú!

Kto by nepoznal Harryho Pottera ? Chalana, ktorý to z izby pod schodmi dotiahol až na legendu medzi kúzelníkmi. Tomu sa hovorí progres. A to ani nemal instagram. No nezáleží koľko krát si čítal knižky alebo pozeral filmy, nikdy ti list z Rokfortu / Bradavíc neprišiel. Pokiaľ ho posielali cez Slovenskú poštu, tak sa ani nečudujem. Nakoniec sme všetci boli nútení si uvedomiť, že čary a kúzla nájdeme skutočne len v detských knižkách. A keď sme konečne dospeli, zrazu vidíme hotové kúzla priamo pred očami.

harry-potter-1640525_1920

 

 

 

 

 

 

10kilo len za 2 týždne. Detox. Prístroj na chudnutie. Tehličky do leta. Ani sa netreba spotiť. Aj takéto nadpisy v poslednej dobe bombardujú (a určite nie len) moju facebookovú nástenku, spravodajské portály a v neposlednom rade aj instagramový profil. Hotová záplava možností, ako si do leta zachrániť postavu a uloviť môjho vysnívaného partnera na vypracované brucho. Stačí len zaplatiť niekoľko desiatok eur za pás na chudnutie, špeciálny detox alebo „fitness jedálniček na mieru“ od modelky, pre ktorú sú sacharidy nepriateľom číslo 1. Ľudia sa na tieto ponuky chytia až prekvapivo ľahko. Stále totiž odmietajú veriť, že neexistuje žiadna magická tabletka, potravina, žiaden pás a trik, ktorý je tajený všetkými chudými ženami sveta. Veď predsa musí existovať iná cesta, ako drastická diéta a nikdy sa nekončiace behanie na páse. Na to nie je čas (čas by aj bol no chýba vôľa)a preto nám tu vzniká pôda pre podobné nezmysly, ako je jedálniček podľa tvojej krvnej skupiny.

meat-3183070_1920

 

 

 

 

 

 

To, že je človek od prírody lenivý, je dávno známe. No to, že je radšej ochotný vyhodiť peniaze za všetko možné, len nie za kvalitného trénera alebo vlastné vzdelanie, je skutočne (a bohužiaľ) realita. Práve neinformovanosť ľudí a ich neochota stráviť jeden víkend napríklad na kurze zostavovania si jedálnička, je živná pôda pre dezinformácie a špekulantov loviacich so sebou nespokojné ženské duše na tabletky na chudnutie. A pritom cesta za „správnym“ životným štýlom, nie je skutočne až tak náročná, ako si ľudia myslia. Obetovať 2 dni na základný kurz o výžive a pár tréningov s (kvalitným) trénerom / fyzioterapeutom pre naučenie sa správnej techniky cvikov a zostavenie tréningu je skutočne v možnostiach väčšiny z nás. A áno dá sa aj normálne jesť, s chuťou a dosť a napriek tomu docieliť vysnívanú postavu.

sport-2264825_1920

 

 

 

 

 

 

Akú rolu v tomto celom chaose hrá fyzioterapeut? Tú, ktorú si sám vyberie. Osobne verím, že kvalitný fyzioterapeut by sa mal ovládať základné pravidlá tvorby kvalitného a vyváženého jedálnička. Často môže práve fyzioterapeut správnymi argumentmi zakročiť a posunúť klienta/klientku na správnu cestu. Predsa len, všetky nezmysly typu „Tabletky na chudnutie“ veľmi škodia našej práci. Presvedčiť človeka cvičiť je niekedy pomerne náročné. No presvedčiť človeka, ktorý verí, že namiesto pohybu mu stačí len hltať tabletky alebo piť čárymáry nápoj, je takmer nemožné. Všetci vieme, že to na čom záleží je správne fungujúci pohybový aparát, dobré pohybové vzorce, prevencia zranení a civilizačných chorôb. No vedia to isté aj naši zverenci, ktorí často naháňajú len číslo na váhe? Je naša spoločná zodpovednosť šíriť kvalitné informácie pre ľudí a vyvracať polopravdy založené za víziou ľahkého zárobku.

Prestaňme veriť v kúzla a mágiu. Zlepšuj seba. Investuj peniaze, ale do seba a nie do zázračných produktov. Váž si svoje telo a dopraj mu pohyb, ktorý tak veľmi potrebuje!
Autor: Ján Pisarčík, https://www.instagram.com/physio_honestly/



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

40 911 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás