Miechové syndrómy

Kto z vás pozná Chipaultovo přepočítávací schéma, ktoré sa využíva pri určovaní výšky lézie u miechových syndrómov? Keby náhodou niekto nevedel, tak neváhajte a začítajte sa do nášho dnešného článku.

Miechové syndrómy

Klinický obraz

Pre klinický obraz miechového syndrómu je určujúci tranzverzálnu rozsah a tiež výšková lokalizácie patologického procesu. Lézie môže byť kompletný alebo neúplnej, čo znamená, že je postihnutý buď celý miechové prierez, alebo len jeho časť. Potom sa jedná o kombináciu lokálneho segmentálního postihnutia v mieste lézie (Symptomatika miechových rohov) a súčasne laná lézie (postihnutie dráh sa manifestuje pod miestom lézie). Inokedy zase môže dôjsť len k postihnutiu určitého systému (napr. zadná povrazca miechové) a potom teda hovoríme o systémovom postihnutí. Miechové lézie sa najčastejšie prejavuje obojstrannou poruchou. Táto porucha je však asymetrická.

Anatómia a funkcia

Miecha je rozdelená na 31 miechových segmentov, ktoré sú oddelené výstupy predných a zadných miechových koreňov. Miecha obsahuje:

8 krčných segmentov

12 hrudných segmentov

5 bedrových segmentov

5 sakrálnych segmentov

1 kokcygeální segment

Krčná intumescence inervuje horné končatiny a je tvorená segmenty C4 až Th2, bedrový intumescence zaisťuje inervácii dolných končatín a je tvorená segmenty L1 – S2. Miecha je samozrejme kratšia ako chrbtica. Končí na úrovni bedrového stavca L2, takže jednotlivé miechové korene vystupujú postupne stále z nižších medzistavcových otvorov. Práve pre tento výškový rozdiel miechových segmentov a stavcov je tu CHIPAULTOVO prepočítavací schéma:

• Tŕne hornej C chrbtice = zodpovedajú rovnakým miechovom segmentom

• Tŕne dolnej C chrbtice = miechový segment +1

• Tŕne hornej Th chrbtice = miechový segment +2

• Tŕne dolnej Th chrbtice = miechový segment +3

• Stavce Th 10 – 12 = bedrovej segmenty L1 – 4

• Prechod Th 12 – L1 = epikonus

• STAVEC L1 = konus

Hlavné príznaky:

  • Poruchy motoriky (spastické i paretické)
  • Poruchy senzitivity (globálne x disociované)
  • Sfinkterové poruchy
  • Autonómne poruchy

K pochopeniu vzniku sfinkterových porúch je potrebné poznať inervácii a regulácii vyprázdňovania močového mechúra. Spinálnej centrum močenie je uložené v segmentu S2-S4 a somatickou inervácii močového mechúra zaisťuje nervus pupendus. Tento nerv tiež inervuje musculus sphincter uretrae, ktorý podlieha voľní kontrole. Pomocou parasympatiku sú naopak regulované m detrusor a m sphincter internus.



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

40 890 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás