prof. Pavel Kolář

V nadväznosti na minulý článok o metóde DNS sme sa rozhodli, že vás tentoraz budeme informovať o jej autorovi samotnom. Nie je to nikto iný ako najznámejší a najuznávanejší český fyzioterapeut – prof. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D.

prof. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D.

                Pavel Kolář sa narodil 5. februára 1963. Po absolvovaní základnej a strednej školy nastúpil v roku 1983 na prezenčné štúdium na Fakultu telesnej výchovy a športu na odbor Telesná výchova – rehabilitácia. Vysokú školu ukončil roku 1987 a získal titul PaedDr. V roku 1997 začal pracovať ako fyzioterapeut na rehabilitačnej klinike 2. lekárskej fakulty v Prahe. O 2 roky neskôr sa stal prednostom Kliniky rehabilitácie a telovýchovného lekárstva 2. LF UK, kde pôsobí dodnes. Od roku 2008 tu pôsobí aj ako prodekan 2. LF UK.

Okrem práce prednostu rehabilitačnej kliniky 2. LF UK je už dlhé roky členom realizačného tímu niektorých reprezentácií Českej republiky, ako je futbal, hokej, atletika a v neposlednom rade tiež český davis cup tím. Do povedomia laickej verejnosti sa dostal aj vďaka spolupráci s mnohými známymi športovcami a osobnosťami. Patrí medzi ne napríklad Václav Havel, Jaromír Jágr, Radek Štěpánek, Kateřina Neumannová, Roman Šebrle a mnoho ďalších. Paradoxné však je to, že aj napriek pomoci všetkým týmto menovaným športovcom, má sám zdravotné problémy. S jeho životom je neodmysliteľne spojená Bechterevova choroba. Táto nevyliečiteľná choroba, ktorá je sprevádzaná bolesťami, je tlmená liekmi a adekvátnou pohybovou záťažou. Sám profesor Kolář hovorí, že si na bolesť zvykol a dokáže ju vedome zvládať a ovplyvňovať.

Profesor Pavel Kolář je autorom knihy Rehabilitácia v klinickej praxi. Ďalej je autorom viac ako 140 odborných článkov. Na jar minulého roku bolo otvorené Centrum pohybovej medicíny Pavla Kolářa na pražskom Chodove. Stále sa tiež aktívne zúčastňuje svojich DNS kurzov v Čechách, ale aj kurzov organizovaných zahraničnými univerzitami a klinikami v zahraničí – USA, Kanade, Malajzii, Japonsku, Singapure, Švédsku, Francúzsku, Dánsku, Poľsku, Slovensku, Slovinsku, Nemecku, UK, Austrálii, Izraeli, Novom Zélande atď. Pavel Kolář je ženatý, má dvoch synov a dcéru. Žije s rodinou neďaleko Prahy.

Vedecká ocenenia:

2003 – bronzová medaila 2. LF UK pri príležitosti 50. výročie založenia fakulty

2003 – osobná medaila prezidenta republiky Václava Havla za zásluhy o štát za pedagogickú a vedeckú činnosť

2007 – medaila Za zásluhy o štát v oblasti výchovy a vedy z rúk prezidenta republiky

2008 – menovaný “Adjunct Senior Lecturer”, The Faculty of Health Sciences, Murdoch University, Western Australia.

2009 – vyhlásený Učiteľom roka UK 2. LF

Spolupráca s univerzitami v USA, Kanade, Austrálii, Dánsku, Anglicku, Poľsku.

 

Zdroje:

  • http://www.cpmchodov.cz/
  • http://www.ceskatelevize.cz/porady/1186000189-13-komnata/206562210800016-13-komnata-pavla-kolare/
  • http://www.dns-cz.com/docpaeddrpavel-kolar-phd


OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

41 004 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás