Metóda ADELI

Metóda ADELI je určená pacientom s poruchou CNS (centrálny nervový systém), teda pacientom s poruchami pohybového systému neurologického pôvodu. Metóda  je založená na poznatkoch kozmickej medicíny a najnovších poznatkoch o ľudskom CNS.

Jedná sa o cvičenia v špeciálnom obleku ADELI. Terapeutický oblek ADELI bol vyvinutý pre kozmonautov v Sovietskom zväze v roku 1971. Jeho účelom bolo minimalizovať nežiaduce účinky beztiažového stavu na kozmonautov. Tento terapeutický oblek vytvára ,,svalový skelet“, zoslabuje prejavy patologických synergií a tak napomáha priebehu vykonávaných pohybov. Oblek sa skladá z podporných prvkov pre celé telo. Je navrhnutý na základe poznatkov o svalových antagonistoch. Vykonáva korekciu polohy jednotlivých segmentov tela, ale aj napomáha vykonaniu pohybov čo na fyziologickejšie. Oblek vykonáva facilitačnú funkciu na základe zmeny aferentácie do motorických centier.

Metóda je určená deťom aj dospelým s centrálnymi poruchami motoriky, a to hlavne:

  • cerebrálnou parézou (DMO)
  • NCMP
  • poškodeniami miechy
  • hyperkinézami
  • kraniocerebrálnymi poškodeniami

Metóda sa zakladá na multidisciplinárnom prístupe k pacientom. S každým pacientom pracuje 5 až 7 členný tím, ktorý sa skladá z neurológa, fyzioterapeuta, terapeutov pre laseropunktúru, transkraniálnu stimuláciu, oxygenoterapiu, maséra, logopéda, osobného asistenta.

Metóda používa komplexy individuálne prispôsobených cvičení na neurofyziologickom podklade v obleku ADELI. Prihliada sa na formu,  stav a štádium ochorenia.  Metóda sa usiluje o zníženie patologických reflexov a urýchlenie vzniku nových fyziologických stereotypov. Oblek ADELI zosilňuje aferentáciu do CNS a tak umožňuje urýchlenie zrenia jednotlivých častí CNS, vytváranie nových funkčných sekvencií, vznik nových pohybových stereotypov, zlepšenie funkcií vnútorných orgánov.

Zdroje:

http://www.adeli-method.com/sk/

 Autor: Silvia



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

40 569 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás