Čo znamená, ak ,,plosky spia“

Plosky spia“ ak je u nich neadekvátne stlmená reakcia na senzorické podnety, a následne môže byt aj ich motorická činnosť porušená. Vyšetríte si to veľmi jednoduchým testom. Pacient leží na vyšetrovacom stole a bez upozornenia, alebo pokynu mu prejdete buď nechtom, alebo ostrejším, avšak nerežúcim predmetom, po oboch ploskách naraz.

Jeho reakcia môže byť trojaká. Buď nadmerná – ľakne sa a táto reakcia sa prejaví na celom tele, najčastejšie troj-flexiou dolných končatín, kontrakciou brušného svalstva, pacient pritom pociťuje subjektívnu nepohodu. Normálna reakcia je, ak reagujú len plosky a to v zmysle extenzií, pacient sa však nezľakol, nebolo mu to nepríjemné. Znížená reakcia je ak, plosky na podnet vôbec nezareagovali, chovali sa ako keby boli bez citu, a vtedy môžeme hovoriť o tom že ,,plosky spia“.

Opísaní test sa týka senzorickej stránky problému, s necitlivosťou plosiek je však spojená aj ,,nehybnosť“ resp. nedostačujúca motorika plosiek, tento aspekt môžeme vyšetriť aspekciou chôdze.

Pozorujeme pacientovu chôdzu dopredu, dozadu, po špičkách a po pätách. Zameriame sa na akrá a všímame si, či sú jednotlivé kĺby akier v centrovanom postavení, či nie je narušené odvíjanie plosiek, či palec vykonáva svoju odrazovú funkciu, celkovú dynamiku, rytmus a dĺžku krokov. Z vyšetrenia môžeme usúdiť ak je porušený stereotyp chôdze s akrálne zníženou činnosťou. Následkom porušenej citlivosti a motoriky akrálných častí, v našom prípade plosiek môžu byť reťazenia porúch do kolenných kĺbov, bedrových kĺbov, pánvi a celého osového orgánu. Následkov narušenia stereotypu chôdze sa jednotlivé kĺby decentrujú, pri každom kroku sa preťažujú a z počiatočnej funkčnej poruchy sa postupne môže vyvinúť aj porucha štrukturálna.

Autor: Silvia



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

40 891 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás