Čo robiť, ak ,,plosky spia“

V prvom rade treba ovplyvniť senzorickú stránku problému. Treba začať senzorický tréning, a to tým, že pacient bude viac chodiť naboso a to hlavne po mäkkých a najlepšie nerovných povrchoch (v záhrade na tráve, na piesočnatých plochách, alebo doma po kobercoch). Dôležité je si tento ,,zvyk“ osvojiť, lebo jeden z vyvolávajúcich faktorov problému, je to, že dnešná populácia má väčšinu času uzavreté nohy do topánok, ktoré mu nedovolia dostatočnú pohyblivosť nohy.

Spolu s týmto krokom je dôležitá aj edukácia pacienta ohľadom jeho obuvi. Ideálna je obuv, ktorá drží hlavne v oblasti členka a je dostatočne široká pre nohu a samozrejme aj dlhá, má mierny podpätok (cca. 3 cm), a jeho podrážka je mäkká a ohybná. Ako prvé pri kupovaní obuvi by ste mali vyskúšať či vami vybraný model sa dá zohnúť do klbka, ak to podrážka nedovolí, ani ju neskúšajte.

Ďalším krokom je potom cielená autoterapia pacienta. Jedna z možností je keď, si do rôznych krabíc nazbiera  kamene, šošovicu, fazuľu, piesok i rôznej hrúbky, mak, gombíky, malé koráliky. V týchto krabicich potom prekračuje, a tak si ,,vycvičí“ nohu na vnímanie rôznych povrchov, materiálov. Noha by po čase mala byť citlivejšia na rozpoznanie materiálov, ktorých sa dotýka. Ďalšia možnosť je kefkovať si plosky rôznymi kefkami, od drsnejších na začiatku po celkom jemné na konci. Na miesto kefiek môže použiť aj špongie rôznej hrúbky.

Ak sa senzorika upraví môžeme začať pôsobiť na motoriku. Začíname v sede s reedukáciou pohybov prstov. Dôležité je, že nejde len  o extenziu a flexiu všetkých prstov, ale o od delenie pohybov prstov palca od ostatných prstov. Na začiatku ak to pacient nezvláda je vhodná i Kenny stimulácia, ak však už aspoň náznak samostatného pohybu palca sme dosiahli má pacient cvičiť sám a aktívne. Ďalším krokom je potom abdukcia, addukcia palca, našu pozornosť zameriame hlavne na abdukciu, a tak prevádzame aj preventívne cviky proti hallux valgus.

Ďalším krokom je reedukácia trojbodej opory. Päta, hlavička metatarzu piateho prsta a palca sú tie tri oporné body, o ktoré sa má opierať noha pacienta. Ide tu hlavne o aktiváciu m. quadratus plantae. Zase môžeme začať Kenny stimuláciou, a potom postupne pacient cvičí sám aktívne a to v sede, potom v stoji, v pol drepe a v stoji na jednej nohe. Ak pacient má ťažkosti s trojbodou oporou, je vhodné kombinovať inštrukciu k abdukcii palca a následnej aktivácii m. quadratus plantae.

Ako finále je reedukácia stereotypu chôdze pacienta. Nácvik odvíjania plosky je vhodné nacvičovať v stoji u rebrinách.

Jednotlivé fázy sú nasledovné:
• odvinutie paty, prsty a palec na zemi
• odraz nohy pomocou flexií palca
• fáza kyvu, extenzia v kolene, dorzálna flexia členka
• päta sa dotýka zeme ako prvá
• postupne sa zeme dotýka laterálna strana chodila a supinacia nohy prechádza do pronacie a následného plného kontaktu nohy a podlahy

Najprv nacvičujeme jednotlivé fázy cyklu a postupne ich spájame, nakoniec ich nacvičujeme pri chôdzi samotnej.

Autor: Silvia



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

41 086 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás