Ako sme začali chovať sliepky

Aj Vám stáva, že pri pečení kurčaťa na nedeľný obed už nerozvoniava celý dom? Že vyprážaný rezeň chutí ako podrážka z topánky? Smrdí Vám kupované mäso?

Práve pre tieto dôvody som sa dala na cestu stať sa flexitariánkou. Flexitariáni sú ľudia, ktorí jedia mäso iba príležitostne, a aj to z malochovu.

Prvý rok som mäso nejedla vôbec – nahradila som ho rastlinnými bielkovinami obsiahnutými napríklad v sóji, šošovici a iných strukovinách. Človek sa síce cíti fajn, ľahšie, lepšie mu trávi, avšak v jedálničku mi začali prevažovať sacharidy, čo sa odrazilo po čase aj na mojej telesnej váhe.

Po presťahovaní na dedinu som do jedálnička začala pridávať mäso z babkinho malochovu – zajac, kurča, kačka… Neverili by ste ako úžasne chutilo prvé sústo domáceho zajačika prešpikovaného slaninou. A to nehovoriac o praženici z domácich vajíčok. Aj bábovka ma krajšiu farbu keď nie je z vajec kupovaných v supermarkete.

Aby sme babku nezrujnovali – s priateľom sme sa rozhodli začať s chovom sliepok. Na začiatok stačí – potrebujeme vedieť čo obnáša starostlivosť o tieto zvieratá, kde sa dá zohnať obilie a pod.  Kurín pre sliepky sme zhotovili v priebehu 3 dní – úplne na spodok sme dali 2 palety, obalili sme ich pletivom s malými očkami kvôli potkanom, a ako izoláciu sme použili minerálnu vlnu. Obvodové steny a strechu sme zhotovili z reziva, a ako ochranu pred dažďom sme využili starú asfaltovú krytinu. Nakoľko väčšinu materiálu sme našli na pôjde domu, celkové náklady na kurín boli cca 60 eur.

 

 

 

 

 

 

10 – týžďňových sliepok sme kúpili 12 + aj jedného kohúta.  Spolu stáli 60 eur.

Najťažšie však bolo zohnať obilie, nakoľko na konci septembra má väčšina roľníkov po žatve a obilie je predané.  Preto odporúčam začať s chovom sliepok skôr, aby bol dostatok žita. Nám sa podarilo aj s trochou šťastia kúpiť 3 metre po 20 eur. Kupovali sme iba pšenicu, nakoľko jačmeň máme a kukurica bude k dispozícii tak o 2 týždne.

Sliepky sa pekne aklimatizovali, prospievajú, hoci prvé 2 dni nechceli žrať.  Toto októbrové počasie im praje. Majú aj dosť zelenej trávičky a môžu sa zohrievať na slniečku. Znášať by nám mali začať do Vianoc. Počiatočná investícia nebola malá, ale určite sa nám to vráti.

Už sa teším na naše vlastné biovajíčka :).



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

41 169 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás