Mirror therapy

Mirror therapy, alebo mirror box therapy, čiže liečba pomocou zrkadla je ,,vynálezom“ kalifornského lekára V.S. Ramachandran-a. Jeho princíp je veľmi jednoduchý a zakladá sa na bio feedback-u. Využíva sa pri jednostranných postihnutiach (napr.: fantómové bolesti, hemiparéza, …), a jej podmienkou je, aby jedna z končatín (horných, alebo dolných) bola nepoškodená.

K terapii potrebujeme už spomínaný mirror box, čiže nepriehľadnú krabicu, na ktorej z jednej strany je zrkadlo. Pacient si sadne ku krabici, nepoškodenú končatinu položí na stôl, a tú poškodenú, chorú do krabice. Terapia sa dá využívať tak ako na ruky i na nohy.

V podstate ide o oklamanie mozgu pacienta. Tým, že pohyby zdravej končatiny sa odzrkadľujú, pacientov mozog dostáva tie informácie, že obe končatiny vykonávajú tie isté pohyby (aj keď nato tá končatina v krabici nie je schopná).

Počas terapie sa postupne vyvíja nový ,,body map“, čiže stereognózia a orientácia, polohocit a pohybocit vlastného tela v priestore. Box sa dá využižit dvojmo, a to po prvé keď, len zakrýva postihnutú končatinu a pacient vidí len zdravú, v tomto prípade je box v postavení v pravom uhle na telo pacienta. V druhom prípade sa mení tento uhol, tak, aby pacient videl i odzrkadlenie svojej končatiny.

Diagnózy, kde sa dá využiť mirror therapy:

– traumy

– amputácia, a následné fantómové bolesti

– hemiparéza

– komplexné regionálne bolestivé syndrómy

– neuralgie periférnych nervov

 

Zdroje:
http://www.wisegeek.com/what-is-mirror-therapy.htm
http://thblack.com/links/rsd/IntJRehabilRes2011_34_1_mirrorTherapy.pdf
http://www.ireflex.co.uk/mirrorboxtherapy.com/about-mirror-box-therapy/
Autor: Silvia



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

40 571 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás