Strečing

Medzi najznámejšie metódy strečingu patrí metóda postizometrického naťahovania, metóda permanentného natiahnutia, metóda prerušovaného naťahovania a metóda dynamického strečingu.

Metóda postizometrického naťahovania spočíva vo využití počiatočného napínania svalu alebo svalovej skupiny, ktorú budeme precvičovať. Pri napínaní sa vytvorí teplo, ktoré uľahčuje naťahovanie svalových vlákien a zároveň je dobrým tréningom sily.

Metóda permanentného natiahnutia sa cvičí tak, že sa sval naťahuje postupne – najviac v troch fázach. Po miernom natiahnutí trvajúcom asi 15 sekúnd nasleduje intenzívnejšie natiahnutie, ku ktorému sa pridáva ešte extrémne natiahnutie. Všetky fázy trvajú najviac 15 sekúnd.

Pri metóde prerušovaného naťahovania sa precvičujú väčšie svalové skupiny a používajú ju najmä vzpierači, kulturisti, športovci po posilovaní, ako kompenzačné cvičenie.

Pri dynamickom strečingu sa striedajú kontrakcie a dilatácie svalu, čo priaznivo pôsobí na kĺbovú pohyblivosť. Cenný je aj účinok na srdcovocievny a dýchací systém.



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

40 968 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás