Fyziologická charakteristika strečingu

Hlavnou zložkou svalových vlákien je aktín a myozín. Na svale rozlišujeme tri polohy – polohu pokojovú, pri ktorej aktín a myozín nie sú do seba zasunuté, polohu kontrakcie, pri ktorej je aktín zasunutý do myozínu, a polohu natiahnutia, v ktorej sa aktín a myozín od seba odtiahnu. Kontrakcia a relaxácia je aktívny biochemický a biofyzikány proces, v ktorom hrá úlohu vápnik, bielkoviny a energia z premeny ATP. Pri kontrakcii sa vytvoria priečne mostíky, ktorými sa pritiahne aktín a myozín. Pri natiahnutí sa priečne mostíky polámu a natiahnutie sa uskutočňuje v značnej miere mechanickým pasívnym odtiahnutím aktínu a myozínu.

Prvou fázou pri strečingu je napínanie. Z fyziologického hľadiska ide pri strečingu o izometrickú kontrakciu, pri ktorej sa nemení dĺžka svalu, ale jeho napätie. Takto sa pri napnutí svau vytvorí veľké množstvo tepla. V tom je prvý význam napínania.

Druhou fázou je uvoľnenie svalu. Je to prechodná fáza medzi napínaním a naťahovaním.

Tretia vlastná fáza je natiahnutie svalu. Ide o značné natiahnutie svalu a zotrvanie v natiahnutí okolo 20 až 30 sekúnd.



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

41 033 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás