Vitamíny

Vitamíny sú neenergetické organické látky nevyhnnutné pre život, ktoré si organizmus nedokáže vytvoriť. Sú potrebné pre fungovanie enzýnov, hormónov alebo k likvidácii voľných radikálov. Vitamíny sa nachádzajú v rastlinách, potravinách rastlinného pôvodu, v mlieku, mäse, vnútornistiach a vajciach. Vitamíny rozdeľujeme na vitamíny rozpustné vo vode (hydrofilné) a vitamíny rozpustné v tukoch (lipofilné).

Rozpustné vo vode Rozpustné v tukoch
B1 tiamín A
B2 riboflavín D
B6 pyridoxín E
B12 kobalamín K
Niacín (vitamín PP)
Kyselina listová
Biotín
Kyselina pantoténová
Vitamín C (kyselina askorbová)

 

Tiamín

Hlavným zdrojom tiamínu je droždieobilné klíčky a strukoviny.

Je dôležitý pre metabolizmus cukrov, udržiava potrebnú hladinu kyslíkakrvi.

Nedostatok tiamínu sa prejavuje únavou, bolesťami svalov, zníženou chuťou do jedla, nervozitou a podráždenosťou.

Extrémna hypovitaminóza spôsobuje smrteľnú nervovú chorobu beriberi. Vyskytuje sa v krajinách, kde hlavnú zložku potravy tvorí ryža.

Riboflavín

Riboflavín je žlté až oranžovo-žlté prírodné farbivo. V potravinárstve sa označuje ako E 101.

Podieľa na metabolickej premene živín a získavaní energie pre bunku. Zúčastňuje sa produkcie hormónov v kôre nadobličiek. Malá časť sa ukladá v pečeni a v pľúcach. Z tela sa vylučuje prevažne močom, ale aj potom.

Vyskytuje sa vo všetkých rastlinných a živočíšnych organizmoch. Riboflavín obsahuje aj droždiepečeňsrdceobličkytvarohorechy.

Riboflavín je dôležitý pre dobrý stav kožeočí, funkciu srdca a ďalších orgánov. Má výrazný vplyv na metabolizmus sacharidovlipidovaminokyselín, ovplyvňuje celkovú energetickú premenu v organizme. Je nevyhnutný pre základný bunkový metabolizmus. Je dôležitý pre červené krvinky, reguláciu rastu človeka a reprodukciu.

Denná spotreba riboflavínu je 1–1,2 mg.

Jeho nedostatok spôsobuje bolestivé, zapálené ústne kútiky, poruchy ústnej sliznice a dystrofiu nechtov.

Niacín

Niacín je nevyhnutne potrebný pri tvorbe energie v bunkách a je dôležitý pri srdcovej, nervovej a svalovej činnosti a pri udržiavaní zdravej kože a dobrého fungovania tráviaceho traktu.

Nachádza sa v každej zelenine a mäse, najmä v pečeni, sušenom ovocí jadrách orechov, káve a čaji.

Jeho nedostatok sa prejavuje únavou, depresiou, pigmentovou kožnou vyrážkou, dermatitídou, anémiou, hnačkou a aj demenciou.

Nadbytok sa prejaví sčervenaním kože a poškodením pečene.

Denná odporúčaná dávka:

  • dospelí a mladiství: 15-20 mg pre mužov a 13-15 mg pre ženy
  • tehotné ženy: 17 mg
  • deti vo veku 7-10 rokov: 13 mg, 4-6 rokov: 12 mg, 1-3 rokov: 5-9 mg

Kyselina pantoténová

Je kyselina a zároveň vitamín.

Je súčasťou koenzýmu A, a taktiež sa podieľa na tvorbe hemoglobínu. Je dôležitou zložkou metabolizmu.

Vyskytuje sa vo všetkých rastlinných aj živočíšnych bunkách. Jej hlavným zdrojom je vaječný žĺtok a vnútornosti hovädzieho dobytka.

DDD 5-10 mg.

Hypovitaminózačloveka je veľmi zriedkavá. Možné príznaky sú depresie, svalová slabosť, vredové ochorenie dvanástnika.

Hypervitaminóza sa prejavuje iba pri extrémne veľkých dávkach nevoľnosťou a preháňaním.

Pyridoxín

Pyridoxín sa zúčastňuje pri tvorbe červených krviniekprotilátok,zabezpečuje  zdravú kožu a trávenie. Zvýšená spotreba je u žien užívajúcich hormonálne antikonceptíva. Mierni nutkanie na zvracanie a sucho v ústach. Znižuje napätie svalov, pôsobí protikŕčom a močopudne.

Má dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry. Významným zdrojom sú mäsomliečne výrobky, celozrnné produkty, banánykvasnice. Nedostatok sa prejaví poruchami imunitného systému, problémami s rastom a postihnutím svalov.

DDD 2,2 mg

Jeho nedostatok sa prejavuje nervozitoudepresiou, zápalom jazyka, anémiou.

Biotín

Je syntetizovaný črevnými baktériami. Je

Jeho hlavným zdrojom je vaječné žĺtoksójapečeňobličky.

DDD 0,2 mg

Hypovitaminóza sa prejavuje kožnými poruchami, malátnosťou a paralýzou končatín.

Kobalamín

Jeho hlavným zdrojom je pečeňmliekovajcemäso, v malých množstvách sa vyskytuje aj v kvasenej kapuste, pive a koreňoch rastlín, do ktorých sa vitamín B12 dostáva z baktérií.

Je súčasťou enzýmov, podporuje tvorbu krvi a je nevyhnutný pre tvorbu DNA

DDD 5-10 μg

Hypovitaminóza spôsobuje zhubnú pernicióznu anémiu.

Kyselina askorbová

Je kyselina a zároveň vitamín.

Jej hlavným zdrojom je ovocie – citrusy (limetkacitrónpomarančgrapefruit), zemiakyparadajky. Ďalšími zdrojmi sú papája, brokolica,ribezľa, jahodakarfiolšpenátkiwi, čerešne a brusnice.

Kyselina askorbová je potrebná na reguláciu metabolizmu aminokyselín, udržiavanie pevnosti cievnych stien. Podporuje vstrebávanie železa, a tvorbu bielych krviniek, vývoj kostízubovchrupaviek, podporuje rast a odstraňuje voľné radikály.

ODD 75 mg

 
Mierna hypovitaminóza sa prejavuje spomaleným rastom, kazením zubov, narušením stavby kostí, deformitami kĺbov, nedostatočnou odolnosťou proti infekciám,únavoužalúdočnými problémami, a zníženou tvorbou mlieka.

Extrémna hypovitaminóza spôsobuje chorobu skorbut, ktorá sa prejavuje anémiou, krvácavosťou, opuchom kĺbovďasien, stratou zubov, krehkosťou kostí,sterilitou, častými infekciami, atrofiou svalovžalúdočnými vredmi.

Vitamín A

Jeho hlavným zdrojom je plnotučné mlieko, vajciapečeň.

Retinol je nevyhnutný na správnu funkciu epitelov, rast kostí, správnu funkciu očnej sietnice a počas tehotenstva a pri kojení. Podporuje rast, pomáha normálnej funkcii žliaz a odolnosti voči infekciám. Je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu pigmentu dôležitého pre zrak.

DDD (dospelý muž) 900 μg maximálne 3,000 μg

DDD (dospelá žena) 700 μg maximálne 3,000 μg

Mierna hypovitaminóza sa prejavuje spomaleným rastom, hnačkoužalúdočnými problémami, nechutenstvom, oslabenou imunitou, problémami so zubami aďasnami, suchou kožoušeroslepotou a zníženou tvorbou materského mlieka.

Extrémna hypovitaminóza spôsobuje kožné problémy, infekciesterilitu,slabosť, stratu hmotnostiatrofia žliazdegeneráciu nervov a suchosť rohovky.

Hypervitaminácia sa môže prejavovať hnačkamivracaním, nechuťou alebo odlupovaním kože.

Vitamín D

Pod vitamínom D sa rozumie skupina látok, ktoré boli objavené v roku 1922. Sú známe najmä svojou antirachitickou účinnosťou. Do skupiny vitamínov D patrí vitamín D1, vitamín D2, vitamín D3, vitamín D4, vitamín D5.

Za normálnych okolností sa vitamín D tvorí v koži pôsobením slnečného žiarenia.  V zime sa dostáva do tela zväčša iba potravou živočíšneho pôvodu – z rýb, z mäsa, z vaječného žĺtka, mlieka, mliečnych výrobkov. Vitamín D obsahujú aj hríby sušené na slnku, kvasnice, kakao, kokos, ďatle, rastlinné tuky a oleje či cereálie “umelo” o vitamín D.

Vitamín D sa zúčastňuje regulácie metabolizmu vápniku a fosforu. Okrem známych účinkov na hustotu kostí a zdravie chrupu má aj ďalšie pozitívne účinky. Má potenciál regulovať – priamo či nepriamo – viac ako 200 rôznych génov zodpovedných za biologické procesy. Posilňuje imunitný systém,  Pôsobí antikarcinogénne. Je účinný pri liečbe niektorých ochorení kože /psoriáza/, stimuluje rast a rozvoj buniek pokožky. Dopĺňanie vitaminu D počas tehotenstva zabezpečuje správny vývoj kostry plodu a predchádza nízkej pôrodnej váhe. V období dojčenia zvyšuje tvorbu mlieka. Adekvátny príjem vitamínu D v detstve a puberte sa tiež podieľa na správnom vývoji organizmu. Vitamín D má aj dokazateľné pozitívne účinky centrálny nervový systém.

Jeho deficit spôsobuje únavu, depresívne ladenie.

Denná dávka by nemala za deň prekročiť 50 mcg.

Vitamín E

Považuje sa za účinný antioxidant. Ovplyvňuje tvorbu červených krviniek, zúčastňuje sa obnovy a rastu svalovej hmoty a ďalších tkanív. Je dôležitý pre prevenciu samovoľných potratov, má účinok na plodnosť a potenciu. Podporuje činnosť pohlavných žliaz. Spomaľuje proces starnutia buniek a tkanív preto sa pridáva do kozmetických prípravkov, má močopudné účinky a znižuje krvný tlak.

Zdroj sú obilné klíčky, rastlinné oleje, orechy, sójové bôby, zelená listová zelenina, celozrnná múka, vajíčka, obilniny a ryby.

Hypovitamonóza spôsobuje poruchy v tvorbe gestagénov, zvýšený rozpad červených krviniek, sterilita, degenerácia pohlavných žliaz, zápaly obličiek, spomalené hojenie rán

DDD 5-30 mg

Vitamín K

Vitamín K patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch. Nie je citlivý na teplo, ale podlieha zmenám pôsobením silných kyselínoxidantov.

Jeho hlavným zdrojom je plnotučné mliekokarfiolvaječný žĺtokryžašpenátsójový olejparadajky.

Fylochinón je dôležitý faktor zrážania krvi.

DDD 1 mg

Mierna hypovitaminóza sa prejavuje spomalenou zrážanlivosťou krvi.

Extrémna hypovitaminóza spôsobuje krvácavosť a anémiu.



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

40 912 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás