Typy pohybov

Pasívny pohyb

Pasívny pohyb vykonáva fyzioterapeut, prípadne pacient so svojou zdravou končatinou. Cieľom tohto pohybu je udržať plný rozsah pohyblivosti v kĺbe, rozsah pohybu v kĺbe zväčšiť, stimulovať proprioceptívnu signalizáciu z proprioreceptorov, zlepšiť cirkuláciu v postihnutej končatine, zabrániť vzniku kontraktúr, pôsobiť relaxačne a psychologicky.

Pasívny pohyb s uvedomovaním

Nadväzuje na pasívny pohyb, pacient sa usiluje v predstave inervovať končatinu. Ide o uvedomenie si proprioceptívnej signalizácie, ktorá za normálnych okolností prebieha bez nášho vedomia. Pacient je pri vedomí a ako model pri vysvetlovaní mu slúži zdravá kontralaterálna končatina.

Aktívny asistovaný pohyb

Tento pohyb vykonáva fyzioterapeut ak pacient urobí minimálny aktívny pohyb. Pomáha mu na začiatku a na konci pohybu. Pri tomto pohybe sa využívajú aj vlastnosti vody a cvičenie v závese.

Aktívny vôľový pohyb

Tento pohyb vykonáva pacient sám bez pomoci. Rozlišujeme:

  • kyvadlový pohyb – končatina dostane impulz na pohyb začiatočnou kontrakciou, ďalší pohyb sa vykoná zotrvačnosťou.
  • švihový pohyb – rýchlo vykonávané pohyby proximálnych kĺbov
  • ťahový pohyb – vyžaduje správnu koordináciu

Aktívny rezistovaný pohyb

Rezistujeme manuálne, kladkou, pružinou alebo závažím.

Vychádza zo skúsenosti, že potrebnú svalovú silu možno dosiahnuť len opakovaným maximálnym výkonom. Využíva sa princíp svalového preťaženia, zaťaženie, ktoré je sval schopný zdvihnúť a počet zdvihov vykonaných za časovú jednotku.



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

40 896 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás