Pravidlá pri aeróbnej činnosti

Pri aeróbnej aktivite platia 3 základné pravidlá, ktoré by sme mali dodržiavať. Ľahko si ich zapamätáme pod skratkou FIT.

F ako frekvencia vyjadruje častosť vykonávania danej aktivity. Aeróbna aktivita by sa mala vykonávať minimálne 3 x do týždňa.

I ako intenzita je odvodená od subjektívne vnímanej námahy a od rozsahu pulzovej frekvencie. Odbúravanie tukov prebieha v tzv. fatburning zóne, ktorá predstavuje 60 – 90 % maximálnej úrovne pulzovej frekvencie. Maximálna pulzová frekvencia (max PF) sa vyráta tak, že od čísla 220 sa odráta vek dotyčnej osoby. Dolná hranica aeróbneho pásma je rovná 0,6 x max PF a horná 0,9 x max PF. Takže osoba, ktorá ma 20 rokov by sa mala pohybovať v rozmedzí 120 až 180 pulzov za minútu. Dôležitá pri aeróbnej aktivite je nielen jej intenzita, ale aj jej trvanie.

T ako trvanie. Za optimálne trvanie aeróbnej aktivity sa považuje 50 až 90 minút podľa typu cvičenia. Minimálne to však musí byť 20 minút, a to z toho dôvodu, že organizmus si prvých 20 minút čerpá energiu zo zásob cukru v pečeni, a túto hladinu nenechá klesnúť pod určitú úroveň, ktorá je pre organizmus nebezpečná, a vtedy sa začne čerpať energia z tukových zásob.

Cvičenie by sme si mali vyberať podľa našich požiadaviek, zohľadniť pri tom svoj vek, zdravotný stav a životný štýl.



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

42 318 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás