Odbor FBLR

Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (FBLR) tvoria nadstavbový medicínsky odbor, toho času základný, ktorý vlastnými postupmi využíva prostriedky svojich pododborov na prevenciu, diagnostiku, liečbu a výskum porúch zdravia, ich následkov s cieľom maximálnej možnej obnovy a s cieľom zachovania duševných, telesných a sociálnych funkcií.

Fyziatria sa zaoberá využívaním a vplyvom fyzikálnych podnetov na ľudský organizmus.

Balneológia sa zaoberá využívaním a vplyvom prírodných liečebných prostriedkov na ľudský organizmus.

Liečebná rehabilitácia využíva a skúma prostriedky liečebnej telesnej výchovy (LTV), rehabilitácie pracovnej, psychosociálnej a výchovnej k prevencii, diagnostike a liečbe chorôb.

V preventívnej oblasti je náplňou odboru uplatňovanie preventívnych opatrení na odvrátenie funkčných, štrukturálnych porúch a handicapu.

V diagnostickej oblasti ide o komplexné hodnotenie klinického stavu pacienta, na základe objektívneho vyšetrenia prostriedkami rehabilitačnej propedeutiky a pomocných vyšetrení.

Prostriedky, ktoré FBLR využíva, rozdeľujeme na diagnostické, medzi ktoré patrí kineziologická diagnostika, záťažové testy, biochemické vyšetrenie, EKG, EEG, EMG, RTG, sociálna a ergonomická diagnostika. Ďalšími prostriedkami sú prostriedky terapeutické, sem patrí liečebná telesná výchova, a tú rozdeľujeme na 4 kategórie:

  • pasívna liečba (trakcie, pasívne cvičenie)
  • semiaktívna liečba (PIR, asistované cvičenie,AGR, cvičenie v odľahčení)
  • aktívna liečba (individuálna alebo skupinová LTV, hydrokinezioterapia, jóga, liečba prácou)

 



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

40 559 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás