Celulitída

Celulitída alebo tzv. pomarančová koža postihuje ženy všetkých vekových kategórií, prejavuje sa aj u mladých a štíhlych žien. Môže sa vyskytovať aj u mužov v oblasti zadku, brucha a bedier, a je u nich spôsobená nosením tesného spodného prádla, tesného opasku alebo obsahom hormónov v potravinách.

Podkožie je vrstva kože, v ktorej vzniká celulitída. Skladá sa z väziva, tukových buniek a zo zakončení lymfatických a krvných ciev.

Významný vplyv  na vznik celulitídy majú ženské pohlavné hormóny – estrogény, ktoré ovplyvňujú pružnosť  podkožného väziva. Preto sa celulitída začína u žien objavovať už v puberte, kedy sa zvyšuje hladina estrogénov. Zhluky tukových buniek v podkoží tlačia na spojivové tkanivo a utláčajú okolité krvné a lymfatické cievy, ktoré sa pod tlakom deformujú a tým sa spomaľuje miestna cirkulácia a prísun živín. V tkanivách sa potom hromadí tekutina a odpadové látky, znižuje sa prísun kyslíka. Ženy majú približne dvojnásobne viac tukových buniek ako majú muži, tieto sú uložené ako kuželky a kolagénové, elastické vlákna sú medzi nimi usporiadané zvislo (u mužov vodorovne), preto sa u žien kvôli tomu na povrchu kože skôr prejavia nevzhľadné hrbolčeky.

Najčastejšie sa objavuje na zadnej a prednej strane stehna, na zadku a na pažiach. Koža býva na postihnutých miestach chladnejšia.

Vznik celulitídy ovplyvňuje aj dedičnosť, nedostatok pohybu, nadváha, hormonálne zmeny, nesprávna strava, nedostatok tekutín, sedavé zamestnanie, fajčenie a stres.

Terapia:

  • lymfodrenáž – manuálna aleno prístrojová
  • kompresné pančuchy
  • pohybová aktivita
  • zníženie telesnej hmotnosti
  • správna životospráva
  • aplikácia krémov a gélov
  • bylinkové odvodňovacie čaje


OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

40 577 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás