Robin A. McKenzie

Už pred nejakou dobou sme vám sľubovali článok ako poctu Robinu McKenziemu, ktorý podľahol tento rok v máji dlho trvajúcej a zákernej chorobe. Pri vyslovení tohoto mena asi každému hneď automaticky naskočí metóda, ktorá je pomenovaná práve po jejím autorovi. Kto vlastne bol Robin McKenzie a v čom tkvie úspech jeho celosvetovo využívanej metódy, ktorá pomáhá od bolesti miliónom ľudí?

 Robin A. McKenzie (1931 – 2013)

Robin McKenzie pochádza z Aucklandu na Novom Zélande, kde se narodil 20. apríla  1931. Akonáhle ukončil štúdium na Wairarapa College, zapísal sa do New Zealand School of Physiotherapy, kde začal čerpať svoje fyzioterapeutické vzdelanie. Túto školu ukončil v roku 1952. Krátko na to si otvoril súkromnú prax vo Wellingtone na Novom Zélande a postupne se začal špecializovať na liečbu porúch chrbtice. V priebehu 60. rokov minulého storočia si Robin McKenzie vytvoril vlastnú vyšetrovaciu metódu a liečebné postupy, z ktorých je teraz celosvetovo uznávaná metóda, ktorá je využívána práve pri diagnostike aj liečbe bolestí chrbtice. Prednášal na univerzitách v mnohých krajinách na celom svete. Napríklad v USA je jeho metóda určite jednou z najpoužívanejších vôbec.

Pritom jeho objav vznikol celkom náhodne, keď v roku 1956 liečil na svojej klinike vo Wellingtone pacienta menom Smith. Práve u neho si všimol náhlej zmeny stavu k  lepšiemu. Pán Smith bol pacient, ktorý trpel bolesťou v oblasti bedrovej chrbtice na pravej strane. Táto bolesť sa šírila ďalej do pravej polovice sedacího svalu, stehna a až ku kolennému kĺbu na tej istej strane. Klasické postupy, ktoré boli v tej dobe uznávané, mu nepomáhali. Pri jednej z návštev bol pán Smith požiadaný Robinem McKenzie, aby si išel ľahnúť do vedľajšej míestnosti na terapeutické lehžadlo na brucho. Neuvedomil si však, že toto lehátko zostalo po predchádzajúcom pacientovi zvýšené v mieste horného konca. Pacient  si na takto upravené lehátko bez rečí ľahol tvárou dolu. Mal výrazne prehnutú a prevýšenú chrbticu. Takto ležal zhruba 5 minút, pokiaľ si toho terapeut všimol. Táto poloha bola pri jeho problémoch v tých dobách neprijateľná. Robin McKenzie sa zhrozil a hneď sa pána Smitha začal dotazovať na jeho stav. Ten mu odvetil, že sa cítí najlepšie za posledné 3 týždne a že veškeré bolesti z pravej dolnej končatiny zmizli a celkovo sa bolesť z pravej strany presunula do stredu. Tento stav bol ďalej udržovaný terapeutom i pacientom. Práve na základe tohoto zážitku začal Robin McKenzie ďalej bádať.

Práve presunutá bolesť, ktorá prebehla i u pacienta pana Smitha bola neskôr označená ako „fenomén centralizácie“. Po mnohých ďalších experimentoch a štúdiach sa zhodné výsledky začali kryštalizovať v rokoch 1960 – 70. A práve takto postupne vznikla metóda podľa McKenzieho, ktorá sa v dnešnej  dobe využívá pre všetky úseky chrbtice. Je často využívána u pacientov s bolesťami chrbtice, ale rovnako tak je využívána i v rámci prevencie.

Tento objav priniesol Robinu McKenziemu slávu, uznanie a mnoho vyznamenaní. V roku 1982 bol menovaný čestným doživotným členom  APTA, v roku 1985 mu bolo udelené čestné členstvo v New Zealand Society of Physiotherapists a v neposlednej rade bol v roku 2000 vyznamenaný kráľovnou Alžbětou II. cenou Companion of the New Zealeand of Merit (CNZM). Napísal mnoho kníh a publikácií, vďaka ktorým je táto metóda sprístupnená i laickej verejnosti. Dňa 13. mája 2013 prehral svoj dlhý súboj so zákernou chorobou.



OHODNOĎTE ČLÁNOK:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

40 911 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lajkuj!

Súťažíme každý mesiac

Zdieľajte nás